Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 44469 

Re: Re: Vergelijking van rechtelijn

de coefficient van 3x is 3, doe je dan 3*-1 = -3 ??
En y=2, dus is het rico1 = -3/2
Rico 2 is het omgekeerde, omdat het een loodrechte lijn is, dat wordt dan 2/3

Tot zo ver goed..?

wes
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 22 maart 2006

Antwoord

Beste Wes,

Je resultaat is goed, maar het direct aflezen van de rico als coëfficiënt van x kan pas als de vergelijking opgelost is naar x. In jouw geval:

3x + 2y = 5 Û 2y = -3x + 5 Û y = -3/2 x + 5

Dus rico1 is inderdaad -3/2, waardoor rico2 gelijk moet zijn aan 2/3 (want -3/2 * 2/3 = -1).
Als je nu uitgaat van de vergelijking y = ax + b, dan ken je a al (want dat is de rico, dus 2/3). Om b te vinden kan je dan het punt waarde lijn door moet gaan invullen voor x en y, die vergelijking oplossen naar b.

mvg,
Tom

td
woensdag 22 maart 2006

©2001-2024 WisFaq