Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 44350 

Re: Re: Functies

Dus als ik het goed begrijp is het antwoord op mijn eerste vraag

x ¹ -1

En op mijn tweede vraag weet ik het niet zeker. Want hoe moet ik x dan uitrekenen als het alle waarden kan hebben behalve -1 ..?

David
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 17 maart 2006

Antwoord

Beste David,

Het is al voor een deel juist, x mag niet gelijk zijn aan -1 want dan wordt de noemer 0. In x = -1 is de functie dus niet gedefinieerd. Maar je moet ook opletten met Ö(25-x2). Als x 5 of x -5, dan krijg je iets negatiefs onder de wortel en dat 'mag' ook niet. Conclusie: de functie is enkel gedefinieerd voor x tussen -5 en 5, uitgezonderd in x = -1.

De grafiek begint dus bij x = -5, er is geen f(x) in x = -1 en eindigt bij x = 5. Daartussen willen we nu weten welke y-waarden bereikt worden. Dankzij de noemer die willekeurig dicht bij 0 kan komen, krijgen we zogroot mogelijke y-waarden als we maar willen en ook langs de negatieve kant. Dit is vooral goed te zien op de grafiek.



mvg,
Tom

td
vrijdag 17 maart 2006

©2001-2024 WisFaq