Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Het bewijzen van een gelijkheid

hallo iedereen! ik heb een probleempje met het oplossen van een oefening! dit is de oefening:
1 - sin2alfa/ 1 + cotalfa ( dit is dan de breuk ) - cos2alfa/ 1 + tan alfa = sinafla .cosalfa !
ik heb eerst de tan alfa en de cot alfa omgezet in cos over sin en sin over cos ...maar wat moet ik daarna doen?
ik heb al vanalles geprobeerd! vele groetjes,
overlord

Overlo
3de graad ASO - dinsdag 24 september 2002

Antwoord

Hoi,

Je wil bewijzen dat
1-sin2a/(1+cotga)-cos2a/(1+tga) = sina.cosa.
Nemen we c=cosa en s=sina:
1-s2/(1+c/s)-c2/(1+s/c)=
1-s3/(s+c)-c3/(c+s)=
1-(s3/(s+c)+c3)/(s+c)=
1-(s2-sc+c2)=
1-(1-sc)=
sc

qed.

Naast de definitie van tga en cotga, gebruiken we dus het merkwaardig product (a3+b3)/(a+b)=a2-ab+b2 en de basiseigenschap van de goniometrie: sin2a+cos2a=1.

Groetjes,
Johan

(PS: a en b hebben geen speciale 'goniometrische' betekenis..., mocht dit voor verwarring zorgen; die c en s gebruikte ik enkel om minder tikwerk te hebben - wiskundig even correct natuurlijk)

andros
dinsdag 24 september 2002

©2001-2024 WisFaq