Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Krasloten

Bij een krasloterij: Deze krijg je bij besteding van elke 10 euro. Kras de 3 konijnen en win 15 euro! Je mag één, twee of drie vakjes openkrassen. (6 vakjes met 3 keer een konijn en 3 keer een kruis) één konijn = 3 euro, twee konijnen = 6 euro, drie konijnen = 15 euro, kruis = alles kwijt

Vraag: Klanten die minder dan 10 euro besteden gaan iets meer uitgeven om aan een kraslot te komen. En klanten uit de klasse 10-20 euro streven naar twee loten. Enzovoort. Dit heeft gevolgen voor de omzet, maar ook voor het uit te keren prijzengeld. Onderzoek het effect voor Bouwman als elke klant van onderstaande tabel door dit koopgedrag één klasse opschuift.

Besteed bedrag in euro aantal klanten
0-10 154
10-20 84
20-30 22
30-40 15
40-50 12
50-60 6
60-70 4
70-80 2
80-90 1
90-100 1

Evelie
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 10 maart 2006

Antwoord

Wanneer elke klant een klasse opschuift betekent dat dat elke klant in een bestedingsklasse van 10 euro hoger komt. Het gemiddelde besteed bedrag per klant zal daardoor toenemen met 10. De spreiding (standaarddevaitie) verandert hierdoor niet omdat je feitelijk de hele verdeling verschuift.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
woensdag 15 maart 2006

©2001-2024 WisFaq