Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Is de deze polynoom irreducibel en hoeveel elementen heeft het lichaam?

Ok hierbij de volgende vraag, gezien ik nergens fatsoenlijk uitleg over polynomen kan vinden.

Laat zien dat X3-X2+3 irreducibel is in /5. K is het lichaam /5/(X3-X2+3). Hoeveel elementen heeft K? Bepaalde de inverse van X2-1 in K.

Ik weet normaal gesproken dat je wanneer een polynoom te ontbinden is in factoren deze reducibel is. Maar hoe je aantoont dat deze irreducibel is en vooral nog eens in /5 weet ik al helemaal niet. De notatiewijze /5/(X3-X2+3) zegt me ook niet veel, dus ook daarvan lukt het mij niet de inverse te bepalen. Kunnen jullie mij enigzins duidelijk uitleggen hoe je dit kan berekenen en hebben jullie misschien tips waar ik goede uitleg over polynomen kan vinden?

bernd
Student universiteit - maandag 6 maart 2006

Antwoord

Het polynoom heeft graad 3, dus het is irreducibel dan en slechts dan als het geen nulpunt heeft. Omdat je in /5 werkt hoef je alleen 0, 1, 2, 3 en 4 in te vullen (en modulo 5 rekenen) om te zien dat er geen nulpunt is. In het lichaam /5/(X3-X2+3) geldt nu dat X3-X2+3=0, ofwel X3=X2-3. Dit betekent dat de elementen van K te representeren zijn als a+bX+cX2 met a,b,c=0,1,2,3,4; dus K heeft 125 elementen.
Je kunt de inverse vinden door te proberen: los (X2-1)(aX2+bX+c)=1 op naar a, b en c (modulo 5 rekenen en X3 telkens vervangen door X2-3). Je kunt ook het algoritme van Euclides toepassen en zo de grootste gemene deler van p=X2-1 en q=X3-X2+3 bepalen: die ggd is 1 en je vind polynomen s en t met s*p+t*q=1, s is dan de inverse.

kphart
maandag 13 maart 2006

©2001-2024 WisFaq