Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 44016 

Re: Re: Re: Re: Re: Rechte en vlak

Ik kan het ng steeds niet :s

ik heb nu dus (p;q;2q-4p)*(1;1/2;5/2)=0
11q/2-9p=0
p= 11q/18
Kies dan q= 18 dan p=11

Dan zijn de richtingsgetallen van l (11;18;-8)
Dan heb ik toch nog een punt nodig van l om een cartesiaanse vgl van l te verkrijgen? Maar dat kan ik hier toch niet mee bepalen?

Elke
3de graad ASO - zondag 5 maart 2006

Antwoord

Beste Elke,

Je hebt inderdaad nog een punt nodig, maar je kan toch gewoon een punt in het gegeven vlak nemen? Uit de eerste parametervergelijking van dat vlak volgt eenvoudig dan (0,0,3) een punt is van het vlak. Neem dan de rechte hierdoor met de richting die je net gevonden hebt: de rechte l ligt dan in het vlak en staat loodrecht op de gegeven rechte k.

Volgens mij ben je er dus, je hebt het punt en de richtingsgetallen, dus ook al de parametervoorstelling van de rechte l en nu ook eenvoudig de cartesische.

mvg,
Tom

td
maandag 6 maart 2006

©2001-2024 WisFaq