Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking oplossen

Wat doe ik met

(2x2+x)2 = (x2-4)2

de wortels zijn x=1 en x = -4/3

Maar , hoe kom ik daar ?

Weer veel dank.

rogeke
2de graad ASO - zondag 22 september 2002

Antwoord

Als je de kwadraten uitwerkt kom je in een vierdegraadsvergelijking terecht, en dat maakt de kans op een handmatige oplossing niet erg groot.
Maar als je eerst naar de structuur van je vergelijking kijkt, dan zie je dat hij van het type A2 = B2 is.
Maar dat levert direct op A = B of A = -B.
Hier toegepast wordt het ineens een stuk simpeler:

2x2 + x = x2 - 4 of 2x2 + x = -(x2 - 4) en ik weet zeker dat je deze varkentjes zelf wel kunt wassen.

MBL
zondag 22 september 2002

©2001-2024 WisFaq