\require{AMSmath} Ingewikkeld of eenvoudig Om te beginnen de opgave : 2 6 x _______ + _______ + _________ = 1 x-2 x+3 x-4 Al "vereenvoudigend" kom ik tot oplossing met daarin een vierkantswortel van 1060. Dat lijkt me niet te kloppen. Alvast dank u wel om uw tanden hierin te zetten. rogeke 2de graad ASO - zaterdag 21 september 2002 Antwoord Breng één breuk naar rechts. 2/(x-2) + 6/(x+3) = 1 - x/(x-4) Maak nu links en rechts gelijknamig. 2(x+3)/(x-2)(x+3) + 6(x-2)/(x-2)(x+3) = (x-4)/(x-4) - x/(x-4) Volgende stap: (2x+6 + 6x - 12)/(x-2)(x+3) = -4/(x-4) Verder kom je er nu vast wel uit. Kruislingsvermenigvuldigen werkt goed. De oplossingen zijn (volgens mij) x = 0 of x = 17/6 MBL zaterdag 21 september 2002 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Om te beginnen de opgave : 2 6 x _______ + _______ + _________ = 1 x-2 x+3 x-4 Al "vereenvoudigend" kom ik tot oplossing met daarin een vierkantswortel van 1060. Dat lijkt me niet te kloppen. Alvast dank u wel om uw tanden hierin te zetten. rogeke 2de graad ASO - zaterdag 21 september 2002
2 6 x _______ + _______ + _________ = 1 x-2 x+3 x-4
rogeke 2de graad ASO - zaterdag 21 september 2002
Breng één breuk naar rechts. 2/(x-2) + 6/(x+3) = 1 - x/(x-4) Maak nu links en rechts gelijknamig. 2(x+3)/(x-2)(x+3) + 6(x-2)/(x-2)(x+3) = (x-4)/(x-4) - x/(x-4) Volgende stap: (2x+6 + 6x - 12)/(x-2)(x+3) = -4/(x-4) Verder kom je er nu vast wel uit. Kruislingsvermenigvuldigen werkt goed. De oplossingen zijn (volgens mij) x = 0 of x = 17/6 MBL zaterdag 21 september 2002
MBL zaterdag 21 september 2002
©2001-2024 WisFaq