Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 252 

Re: Ontbinden in factoren(2)

Dat kan toch geen gevoel zijn? Daar bestaan toch formules voor om de deler te bepalen om dan de regel van Horner toe te passen.... Kan iemand mij die formules geven?

Eén ding weet ik wel : als je x vervangt door a (van x-a=de deler) moet je nul uitkomen bij je veelterm.

Maar kan iemand mij zeggen hoe we dan te werk moeten gaan bij:
x4+4x3+7x2+6x+3
Dank u

gre co
2de graad ASO - zaterdag 25 februari 2006

Antwoord

In dit geval heb je dan mooi pech, want zo'n 'deler' is er niet. Meestal berust het vinden van een ontbinding van dit soort op het 'snel' zien van een oplossing voor de veelterm=0, vanwege de factorstelling. Als de coëfficiënten samen nul zijn bijvoorbeeld dan weet je dat x-1 een factor is. In dit geval (vanweg alle plussen!) zou je 's kunnen kijken of x+1 misschien een factor is. Je krijgt dan:

1-4+7-6+3=1

Conclusie: nee, ook x+1 is geen factor. Zouden er misschien andere factoren zijn?

Op basis van het bovenstaande kan je wel zien dat bij x4+4x3+7x2+6x+2 de factor x+1 wel een factor is.
De veelterm laat zich ontbinden als (x+1)2(x2+2x+2).
Dat betekent dat f(x)=x4+4x3+7x2+6x+2 precies 1 snijpunt heeft met de x-as. Maar dan heeft g(x)=x4+4x3+7x2+6x+3 geen snijpunten met de x-as (ga na!)

Conclusie: x4+4x3+7x2+6x+3 laat zich niet ontbinden (met reële factoren).

WvR
zaterdag 25 februari 2006

©2001-2024 WisFaq