Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Coordinaten van de snijpunten van een parabool berekenen

ik heb een bergparabool van y1=-0.5x^2+3x-2.5
en een lijn y2=3-x
daar moet ik de top van zoeken en de coordinaten van opschrijven. snap er alleen niks van
plus moet ik er alle snijpunten van zoeken en daar de coordinaten van noteren.maar kom er niet uit

van ra
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - dinsdag 21 februari 2006

Antwoord

Beste Robbin,

De top van een parabool met vergelijking y = ax2+bx+c wordt gegeven door een handige formule: xtop = -b/2a
De bijbehorende y-waarde vind je dan door de gevonden x-waarde in te vullen in de vergelijking van de parabool.

Voor de snijpunten stel je de y-waarden aan elkaar gelijk en je lost de bekomen vergelijking in x op. Dit zal een kwadratische vergelijking zijn, daar kan je dus de abc-formule voor gebruiken. Je vindt zo de x-coördinaten van de snijpunten.

mvg,
Tom

td
dinsdag 21 februari 2006

 Re: Coordinaten van de snijpunten van een parabool berekenen 

©2001-2024 WisFaq