Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Tabel omrekenen naar formule

Ik ben bezig met het uitrekenen van rendementen van een gasturbine maar nu heb ik 1 probleem.
Omdat degene voor mij het heeft uitgerekend met graden Celcius kom ik op een negatieve warmte van lucht.
Maar het moet in Kelvin worden berekend.
De voor gaande had uit de onderstaande waarde een formule gehaald :

19,9 C = 679,6 MJ/uur
21,5 C = 888,7 MJ/uur
26,2 C = 1555,5 MJ/uur
Daar kwam de volgende formule uit : Y (Warmte-inhoud)=139675*X(temperatuur)-2106000
Nu moet ik eigenlijk ook een formule hebben maar dan met :
292,9 K = 679,6 MJ/uur
294,5 K = 888,7 MJ/uur
299,2 K = 1555,5 MJ/uur
Weet iemand hoe dit gemakkelijk en nauwkeurig te doen is ?
Want ik heb het in excel gedaan maar omdat ik te weinig waarden heb is de formule die daar uit komt heel onnauwkeurig.

ALvast hartstikke bedankt,

Bart Boonacker

Bart B
Student hbo - vrijdag 20 september 2002

Antwoord

Beste Bart,

Als je formule klopt die je hebt (wat hij volgens mij niet doet!!), dan denk ik het volgende :

De relatie tussen Kelvin en graden celcius is :

Kelvin = graden celcius + 273,15

Dit kan je nu volgens mij gewoon invullen voor de
temperatuur :

Y =139675·(X-273) -2106000

y = 139675·X(in Kelvin) - 40237275

Eigenlijk zou je 273,15 moeten nemen! Maar jij gaat uit van 273...

mj
zaterdag 21 september 2002

©2001-2025 WisFaq