Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Exponentiëel verband

Ter gelegenheid van zijn 12de verjaardag werd voor Wim een spaarrekening geopend in 1996. Daarop werd een bedrag gestort. Pas op zijn 21ste mocht hij over dat bedrag, vermeerderd met de jaarlijkse intresten, beschikken. Na enkele jaren was Wim al een en ander vergeten zodat hij zelf moest uitdokteren hoe de vork aan de steel zat.
Uit het uittreksel van 31/12/2003 bleek dat er €7110 op een spaarrekening stond.
Uit het uittreksel van 31/12/2002 bleek dat er €6804 op diezelfde spaarrekening stond.
  1. Tegen welke intrest werd het beginkapitaal uitgezet?
  2. Welk bedrag prijkte eind 2004 op deze rekening?
  3. Bereken het eindkapitaal op zijn 21ste verjaardag?
Wij werken met de formule y= b.ax, waarbij b= beginwaarde, a= groeipercentage, en x is de tijd.
Ik hoop dat u mij hiermee kan helpen, want ik vind het niet na lang zoeken! Dank u.

Sandy
3de graad ASO - maandag 20 februari 2006

Antwoord

Gebruik de formule om de groeifactor per jaar te berekenen. Dan één van de punten invullen om ook de beginwaarde te bepalen en je bent er bijna...

WvR
maandag 20 februari 2006

©2001-2024 WisFaq