Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking van een cirkel

Hallo, kan iemand mij helpen met deze oefening?
Stel de vergelijking(en) van de cirkel(s) op als deze cirkel door A(8,1) gaat en de x-as en de y-as raakt.
Hoe bepaal je nu best de coördinaten van het middelpunt?
Alvast bedankt.

Thomas
2de graad ASO - zondag 12 februari 2006

Antwoord

Noem het middelpunt M met coördinaten (a,b). Als de cirkel raakt aan de x- en y-as dan geldt: a=b, waarbij r=a. De cirkel ligt in het eerste kwadrant, maak maar een tekening!

Vul in (8,1) in de algemene vergelijking (x-a)2+(y-b)2=r2. Gebruik dat a=b en r=a en je krijgt een vergelijking die je kan oplossen...

Moet kunnen....

WvR
zondag 12 februari 2006

©2001-2024 WisFaq