Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rationale getallen

Hoi,

Ik moet bewijzen dat het getal Ö3 geen element is van de verzameling a+bÖ2, met a,b in (Q)! En 3Ö2 wel een element is!

Kun je mij helpen??

Groetjes

Elize
Student hbo - vrijdag 10 februari 2006

Antwoord

Je kunt beide doen door een vergelijking op te stellen en te laten zien dat die een (of geen) oplossing heeft.
1. Stel Ö3=a+bÖ2 en kwadrateer: 3=a2+2b2+2abÖ2. Je krijgt dan (a2+2b2-3)+2abÖ2=0; omdat Ö2 niet in Q zit moet gelden dat a2+2b2=3 en ab=0. Beide gevallen -- a=0 en 2b2=3 of b=0 en a2=3 -- leveren geen oplossing, dus zijn er geen a en b in Q te vinden met Ö3=a+bÖ2.
2. 3Ö2 zit ook niet in de verzameling(!). Op dezelfde manier als boven vind je, na derde macht nemen, 2=a3+6ab2+(3a2b+2b3)Ö2 (netjes uitwerken). Weer als boven volgt 3a2b+2b3=0 en a3+6ab2=2 en weer volgt dat er geen oplossing is.

kphart
dinsdag 14 februari 2006

©2001-2024 WisFaq