Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Pythagoras

Het bewijs dat de stelling van pythagoras klopt is al gegeven voor rechthoekige driehoeken. Maar waarom geldt deze stelling alleen voor rechthoekige driehoeken?

Raymon
Student hbo - dinsdag 17 september 2002

Antwoord

Bekijk het eens vanuit de cosinusregel.

a2 = b2 + c2 - 2bc.cosa

Daarin herken je het begin van de stelling van Pythagoras.
Het laatste stukje van de cosinusregel kan alleen verdwijnen wanneer cosa = 0 en dát geldt wanneer a = 90°

De stelling van Pythagoras vormt als het ware een overgangsstelling tussen de scherphoekige en de stomphoekige driehoeken.

MBL
dinsdag 17 september 2002

©2001-2024 WisFaq