Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Lineaire combinatie

Ik heb een vraagje mbt lineaire combinatie. Volgens mij is een lineaire combinatie niet zo ingewikkeld, alleen ik kom er zelf niet uit. BV. stelsel a=(a1,a2,a3) in 4 door a1=(1,1,2,2) , a2=(1,0,1,0), a3=(2,-1,3,1), gevraagd wordt dan om te bewijzen dat (1,1,4,5) een lineaire comb. is van a1,a2,a3 kunnen jullie mij helpen? Bij voorbaat dank

Dennis
Student universiteit - vrijdag 3 februari 2006

Antwoord

Beste Dennis,

Je wil dus weten of (1,1,4,5) een lineaire combinatie is van a1, a2 en a3. Als dit zo is, dan bestaan er getallen x, y en z zodanig dat:

(1,1,4,5) = x·a1 + y·a2 + z·a3 = x(1,1,2,2) + y(1,0,1,0) + z(2,-1,3,1)

Dit levert je een stelsel van vier vergelijkingen (voor elke component kan je nu een vergelijking uitschrijven) in drie onbekenden. Dit stelsel kan je oplossen op verschillende manieren, substitutie, in een matrix en dan Gauss, ...

mvg,
Tom

td
vrijdag 3 februari 2006

©2001-2024 WisFaq