Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kantelhoek

Je weet de hoogte, de breedte en de diepte van een balk. Verder is bekend dat er een vloeistof in de balk staat. De blak wordt gekanteld, bepaal de kantelhoek. Dit werd mij gevraagd te onderzoeken, misschien kunnen jullie mij helpen. Mijn vraag aan jullie is dus, hoe bereken je de kantelhoek van een balk als alleen de maten en het vloeistofniveau zijn gegeven.

Met vriendelijke groet

Jaap-A
Ouder - maandag 16 september 2002

Antwoord

Hoi,

Als je de rechthoekige balk om een ribbe met lengte B kantelt, dan kan je de situatie schetsen in volgende figuur:

q4344img2.gif

Er staat een volume V op ribbe met lengte B. Het oppervlak onder de waterlijn: A=V/B en A=b.h/2 Dus: b=2.A/h=2.V/(B.h).

Met a zoals in de figuur, vind je: sin (2a)=h/(b/2).
Dus: a = bgsin(2.h/b)/2 = bgsin (B.h2/V)/2.

Groetjes,

Johan

andros
dinsdag 17 september 2002

©2001-2024 WisFaq