Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 43416 

Re: Re: Translatie

Ik heb nu P''' voor de x- coördinaat en p''' voor de Y-coördinaat. Bestaat inderdaad uit E-D en C-tjes, maar hoe zet ik deze nu om naar de vectoren CD en DE?

iris
Student hbo - woensdag 1 februari 2006

Antwoord

dag Iris,

Ik heb maar even een Cabri gemaakt, in de hoop dat er misschien iets 'uit het plaatje' valt af te lezen, maar helaas. Je kunt wèl constateren dat er inderdaad sprake is van een translatie (verschuif X en kijk wat er met X''' gebeurt), maar om het verband tussen de translatievector en de oorspronkelijke punten C, D en E te zien, dat valt nog niet mee.
Applet werkt niet meer.
Download het bestand.

Dus er valt niet te ontkomen aan het nijvere rekenwerk.
Stel: je vindt voor het beeld van O(0,0) het punt
O'''(-5c1+2d1+3e1,-5c2+2d2+3e2)
(die getallen -5, 2 en 3 zijn niet correct, maar als het goed is heb je daar zelf al andere waarden voor gevonden )
Dan is de translatievector OO''' = -5·OC + 2·OD + 3·OE
Dit moet nog omgezet worden naar CD en DE.
Nu geldt (algemeen):
CD = OD - OC
en
DE = OE - OD
Dus:
OO''' = 3·DE + 3·OD + 2·OD - 5·OC = 3·DE + 5·CD
Lukt dat?
succes,

Anneke
vrijdag 3 februari 2006

 Re: Re: Re: Translatie 

©2001-2024 WisFaq