Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Inverse functies

Geef de inverse functies van:

f: y=log((x-1)/(x+1))
g: y=e3Öx+2

LOS OP :
2e-3x = ex
ex - 3 = 40/ex
4x + 7·2x - 8 = 0

Maarte
Student Hoger Onderwijs België - maandag 23 januari 2006

Antwoord

Kennelijk zijn de spelregels niet aan iedereen besteed....

Inverse
Op Inverse functie van exponentiële functies en andersom staat het 'principe' uitgelegd.

Bij f. is het alleen even lastig te bedenken dat je dit anders moet schrijven. Daar is een 'truuk' voor waar je nog veel plezier aan kan beleven!

q43211img1.gif

Kom er maar eens op! Maar wel handig...

q43211img2.gif

Het tweede 'stuk' lees je van rechts naar links natuurlijk.... Maar goed, als je dit soort dingen een paar keer gedaan hebt zou je ook eens kunnen gaan denken aan een oplossing als dit:

q43211img3.gif

Maar als je goed kijkt is dat natuurlijk precies hetzelfde!

Mocht je een beetje in stijl willen blijven dan kan je het gevonden functievoorschrift nog wel een beetje anders schrijven:

q43211img4.gif

En.. dat is toch mooi... De andere functie zal nu toch geen problemen meer moeten geven, vind ik dan... en in die vergelijkingen heb ik geen zin.

WvR
dinsdag 24 januari 2006

©2001-2025 WisFaq