Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Scheiden van variabelen

ik moet de differentiaal vergelijking:

dy/dx + (2y)/x = cos(x)/(x2) oplossen met als beginvoorwaarde y(p)= 1

dit kan ikdoen door middel van scheiding van variabelen alleen kom ik er niet uit

bart v
Student universiteit - maandag 23 januari 2006

Antwoord

dag Bart,

De truc zit hem in een handige substitutie.
Vermenigvuldig eerst links en rechts met x2.
Substitueer dan
u = x2·y
Dan is du/dx (productregel) juist gelijk aan het linkerlid.
succes,

Anneke
maandag 23 januari 2006

©2001-2024 WisFaq