Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functievoorschrift maken bij punt en asymptoten

Hallo,
De volgende oefening heb ik proberen op te lossen, maar volgens mij is er een gegeven te weinig. Kunnen jullie mij helpen?
  • Bepaal een rationale functie die de X-as snijdt in P(1,0) en de rechten a:y=3 en b:x=2 als aymptoten heeft.
Dank bij voorbaat

kirste
3de graad ASO - zaterdag 14 september 2002

Antwoord

Neem bijvoorbeeld de volgende functie:

f(x) = 3x - 3/x - 2

De teller wordt nul als x = 1, aan de noemer zie je dat er bij x = 2 een verticale asymptoot optreedt en als je x naar oneindig laat gaan nadert het quotiënt steeds meer tot 3, hetgeen betekent dat y = 3 een horizontale asymptoot is.

MBL
zaterdag 14 september 2002

©2001-2024 WisFaq