Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 43046 

Re: Goniometrische vergelijkingen

Hallo,

Bedankt in ieder geval voor de snelle reactie.

Op deze manier kom ik dan nog met geluk en omdat ik het antwoord weet ook wel uit die cosinus!

Maar wat zou doe ik dan bij deze fout?
2+6sinX=5

Berekening: -2 aan beide kanten maakt
6 sinX = 3
dan : 6 maakt
sinX=1/2p
dan zit het dus op 0 tot 180 graden!
Dus in mijn ogen X = 1/2 p+2kp
en X = p+ 2kp

Heb antwoord is fout want het moet 1/6 en 5/6 p zijn...
maar heb ik wel een beetje iets te pakken?

bedankt Alana

Alana
Student hbo - woensdag 18 januari 2006

Antwoord

Beste Alana,

Uit 2 + 6sin(x) = 5 volgt dat sin(x) = 1/2 (niet niet 1/2p, zoals jij schrijft). Van welke hoek is de sinus gelijk aan 1/2? Dat is bij 30° oftewel, p/6 (in radialen).

Maar zoals ik de vorige keer zei moet je ook aan de supplementaire hoek denken, want die hebben gelijke sinussen. Dus niet enkel p/6 is een oplossing, maar ook zijn supplement en dat is p-p/6 = 5p/6 (want samen moeten ze p of 180° zijn). Uiteraard opnieuw veelvouden van 2p toegelaten.

mvg,
Tom

td
woensdag 18 januari 2006

©2001-2024 WisFaq