Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bereken de lengte van een balk

Een aquarium is 7 dm breed en 0.5 m hoog
de aquarium bevat 375 liter en is daarmee
voor 3/4 gevuld.
Hoe lang is de aquarium ?

vol is 500 liter
dus inhoud I=lxbxh
500=x.b.h
X=????

hoe moet ik deze formule omzetten om x te berekenen

Groeten

DEBBIE

Duller
1ste graad ASO-TSO-BSO - donderdag 12 september 2002

Antwoord

Dag Debbie,

Eén vervelend iets is dat al je eenheden verschillend zijn. Daarom zetten we alle grootheden eerst in dm:
B = 7 dm (breedte)
H = 0.5 m = 5 dm (hoogte)
L = x dm (gevraagde lengte)
(3/4).V = 375 l = 375 dm3
dus: V = (4/3).375 dm3 = 500 dm3

Zoals je aangaf bestaat er een verband tussen deze grootheden: V = B.H.L
Of concreet: 500 dm3 = (7 dm).(5 dm).(x dm)
En dus: 500 = (7.5).x of 500 = 35.x
zodat: x = 500/35 @ 14.3 dm = 143 cm (afronden tot 1 cm lijkt me aannemelijk voor afmetingen van een aquarium)

Groetjes,

Johan

andros
donderdag 12 september 2002

©2001-2025 WisFaq