Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Het midden van een koorde van een parabool

Geachte heer/mevr
Hoe kan je bewijzen dat een lijnstuk bepaal door 2 punten van een parabool, dus de koorde van de parabool en een verschillende tweede koorde nooit hetzelfde midden hebben? Ik weet ni goe hoe er aan te beginnen...
Bedankt voor de moeite!

mieke
Iets anders - woensdag 11 september 2002

Antwoord

Beste,

Stel je parabool voor door y=ax2. Twee willekeurige punten zijn dan P(p,ap2) en Q(q,aq2). Hun midden is dan M(x,y)=((p+q)/2,a(p2+q2)/2).
We tonen aan dat P en Q eenduidig bepaald zijn door M. Als een ander stel punten P' en Q' dus eenzelfde midden M hebben, dan moeten P en Q samen vallen met P' en Q'.
Welnu, uit x=(p+q)/2 halen we: 4.x2=p2+2.p.q+q2. We hebben ook y = a(p2+q2)/2 en dus: 2.y/a = p2+q2. Door deze vergelijkingen van elkaar af te trekken krijgen we een uitdrukking voor p.q. We hebben dus een uitdrukking voor p+q en p.q. Hiermee zijn p en q eenduidig bepaald (x2-S.x+P=0). QED.

Groetjes,

Johan

andros
woensdag 11 september 2002

©2001-2024 WisFaq