Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Samenstelling van relaties

r1={(x,y)Î2|y=x+5}
r2={(y,z)Î2|z=siny}

de samengestelde relatie r2 na r1 nl. sin(x+5) vond ik op een logische manier maar hoe kan ik r1 na r2 op een logische manier vinden?

Joke
Student Hoger Onderwijs België - vrijdag 13 januari 2006

Antwoord

Het is een kwestie van notatie. Je mag voor r2 bijvoorbeeld ook schrijven (r1 laat je staan):

r2={(z,x)Î2|x=sinz}
r1={(x,y)Î2|y=x+5}


Want z en x zijn zogenaamde spookveranderlijken, het zijn maar letter om iets aan te duiden. Welke letter je schrijft doet er niet toe, als het maar twee verschillende letters zijn. Waarschijnlijk kan je nu wel de samenstelling schrijven. Als je beelden en domeinen wilt schrijven moet je wel opletten hier...Want de sinus komt terecht in het interval [-1,1], en niet in heel .

Als je nog problemen hebt met schrijven van samenstellingen, hier een primitief figuurtje:

q42915img1.gif

km
vrijdag 13 januari 2006

©2001-2024 WisFaq