\require{AMSmath} Formule van Cardano Hoe los je met de formule van Cardano de vergelijking x3 + 6x = 20 op? Sjoerd Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 11 januari 2006 Antwoord Niet... want je ziet dat x=2 een oplossing is! Dus... x3+6x-20=0 x-2/x3+6x-20\x2+2x+10 x3-2x2 ----- - 2x2+6x-20 2x2-4x ------ - 10x-20 10x-20 ------ - 0(x-2)(x2+2x+10)=0 x-2=0 of x2+2x+10=0 x=2 of ... De tweede vergelijking is een tweedegraadsvergelijking die je kan oplossen zoals je gewend bent. Zie 2. Tweedegraads vergelijkingen oplossen. Mocht je de oplossing x=2 niet meteen zien, dan kan je altijd nog eens proberen of de Formule van Cardano werkt! Vul m=6 en n=20 in de formule in: x=[img]www.wisfaq.nl/bestanden/q188img1.gif[/img] WvR woensdag 11 januari 2006 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Hoe los je met de formule van Cardano de vergelijking x3 + 6x = 20 op? Sjoerd Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 11 januari 2006
Sjoerd Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 11 januari 2006
Niet... want je ziet dat x=2 een oplossing is! Dus... x3+6x-20=0 x-2/x3+6x-20\x2+2x+10 x3-2x2 ----- - 2x2+6x-20 2x2-4x ------ - 10x-20 10x-20 ------ - 0(x-2)(x2+2x+10)=0 x-2=0 of x2+2x+10=0 x=2 of ... De tweede vergelijking is een tweedegraadsvergelijking die je kan oplossen zoals je gewend bent. Zie 2. Tweedegraads vergelijkingen oplossen. Mocht je de oplossing x=2 niet meteen zien, dan kan je altijd nog eens proberen of de Formule van Cardano werkt! Vul m=6 en n=20 in de formule in: x=[img]www.wisfaq.nl/bestanden/q188img1.gif[/img] WvR woensdag 11 januari 2006
x3-2x2 ----- - 2x2+6x-20 2x2-4x ------ - 10x-20 10x-20 ------ - 0
WvR woensdag 11 januari 2006
©2001-2024 WisFaq