Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 42828 

Re: Breuken in vergelijking

bedankt voor je snelle reactie! Helaas begrijp ik nog steeds niet hoe je 'één grote breuk' moet maken. Zou je dit met een voorbeeld uit kunnen leggen? Of misschien deze vraag uit kunnen werken? Ik heb nl wel een antwoord, maar snap niet hoe ze hier aan zijn gekomen..

Nogmaals bedankt,
groetjes

Kimber
Student universiteit - dinsdag 10 januari 2006

Antwoord

Beste Kimberly,

x/3 - 3/x = 2a
x/3 - 3/x - 2a = 0

We zetten nu alles op noemer 3x:

x2/(3x) - 9/(3x) - 6ax/(3x) = 0

Nu kan alles onder een breukstreep:

(x2-6ax-9)/(3x) = 0

Door de noemer mag x niet gelijk aan 0, we lossen nu op:

x2 - 6ax - 9 = 0

Dat kan bijvoorbeeld met de abc-formule voor kwadratische vergelijkingen.

mvg,
Tom

td
dinsdag 10 januari 2006

©2001-2024 WisFaq