Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Efficient oplossen van een matrix som

De vraag is het zo efficiënt mogelijk oplossen van A-1 B

2 1 0 1
A= 0 2 -3 2
-6 -3 0 2
3 1 -1 -2


4 2
B= 2 -6
-7 -6
-1 1

Ik weet wel een methode om de inverse van een matrix te berekenen maar deze is erg omslachtig voor een 4x4 matrix. Dat wordt ook al een paar keer aangegeven op deze site, maar ik zie niet hoe ik deze vraag anders/eenvoudiger kan oplossen. Hopelijk kunnen jullie mij helpen

Gerlof
Student universiteit - maandag 9 januari 2006

Antwoord

dag Gerlof

Hier een aantal mogelijkheden:
  • Computeralgebraprogramma
  • Excel
  • Grafische rekenmachine
  • Veegmethode
  • Noem de resultaatmatrix C. Deze is 4 bij 2. Gebruik acht variabelen voor de elementen van C. Bereken deze door A·C = B te stellen (tweemaal vier vergelijkingen met vier onbekenden oplossen)

Ik weet niet of er een bruikbare tip bij zit.
Succes.

Anneke
maandag 9 januari 2006

©2001-2024 WisFaq