Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Pythagoras met 2 onbekenden en verhouding 16:9 (met/zonder GR)

Geachte heer/mevrouw,

Mijn vraag is waarschijnlijk héél simpel, maar ik kom er niet meer op.

Stel ik heb een rechthoek met een diagonaal (plasma TV) van 107 cm. De verhouding tussen de aanliggende- en overstaande zijde is 16:9. Hoe kan ik dan berekenen/bepalen hoe groot deze twee zijden zijn?

Alvast bedankt.

M.vr.gr.

R.Haas
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 9 januari 2006

Antwoord

Er geldt dus: de hoogte van het scherm is 9/16*de breedte van het scherm.
Dus h=9/16b
Verder (Pythagoras) b2+h2=1072.
Invullen van h=9/16b levert:
b2+(9/16b)2=1072.
Hieruit kun je b berekenen en dan h.

hk
maandag 9 januari 2006

©2001-2024 WisFaq