Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Nummerborden die niet zijn toegestaan

In een nummerbord mag je bijvoorbeeld geen SS of SA gebruiken. Hoe reken je dit uit? Je mag bijvoorbeeld wel SB, dus je kan niet zeggen 25x en zo...

arieke
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 9 januari 2006

Antwoord

Eh... laten we eens zeggen dat je wilt weten hoeveel nummerborden je kan maken met LL-CC-CC met L:letter en C:cijfer. Alle letters zijn toegestaan, maar SS en SA niet. Hoeveel nummerborden kan je dan maken?

Je kan dat zo aanpakken: je berekent eerst ALLE mogelijke nummerborden met LL-CC-CC, dan kan op 262·102·102=6.760.000 manieren.

Dan kijk je hoeveel nummerborden je kan maken met SS. Dit kan op 102·102=10.000 manieren. Hetzelfde geldt voor nummerborden met SA. Deze 'aantallen' trek je dan van het totaal af.

Je kunt 6.760.000-20.000=6.740.000 nummerborden maken. Hopelijk helpt dat een beetje... en anders maar weer vragen.

WvR
maandag 9 januari 2006

©2001-2025 WisFaq