\require{AMSmath} Formule opstellen van oppervlakte balk De opgave: Van een balkvormige doos zonder deksel moet de inhoud 3 liter zijn. De lengte van de doos is drie keer de breedte. Stel de lengte in x cm. Wat ik doe: 2xh + 21/3xh + 1/3x2 = 1/3x2 + 22/3xh Nu stel ik 1/3x2h = 3 daar maak ik van h= 9/x2 Ik kan nu de h in de formule vervangen door 9/x2. Het antwoord is echter: 1/3x2 + (24000/x) Wat doe ik fout? Alvast bedankt! Bert V Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 5 januari 2006 Antwoord Beste Bert, Ik stel voorlopig lengte = l, breedte = b, hoogte = h, inhoud = I, oppervlakte = O, dan geldt: I = lbh = 3000 cm3 (let op eenheden, we willen l in cm!) l = 3b O = lb + 2lh + 2bh Stellen we nu l = x, dan vindt je dat b = x/3 en dat h = 9000/x2 (de factor 1000 zit in de conversie van liter = dm3 = 1000cm3) Dit geeft: O = x·(x/3) + 2x·9000/x2 + 2(x/3)·9000/x2 Vereenvoudigen hiervan levert het opgegeven antwoord. mvg, Tom td donderdag 5 januari 2006 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
De opgave: Van een balkvormige doos zonder deksel moet de inhoud 3 liter zijn. De lengte van de doos is drie keer de breedte. Stel de lengte in x cm. Wat ik doe: 2xh + 21/3xh + 1/3x2 = 1/3x2 + 22/3xh Nu stel ik 1/3x2h = 3 daar maak ik van h= 9/x2 Ik kan nu de h in de formule vervangen door 9/x2. Het antwoord is echter: 1/3x2 + (24000/x) Wat doe ik fout? Alvast bedankt! Bert V Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 5 januari 2006
Bert V Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 5 januari 2006
Beste Bert, Ik stel voorlopig lengte = l, breedte = b, hoogte = h, inhoud = I, oppervlakte = O, dan geldt: I = lbh = 3000 cm3 (let op eenheden, we willen l in cm!) l = 3b O = lb + 2lh + 2bh Stellen we nu l = x, dan vindt je dat b = x/3 en dat h = 9000/x2 (de factor 1000 zit in de conversie van liter = dm3 = 1000cm3) Dit geeft: O = x·(x/3) + 2x·9000/x2 + 2(x/3)·9000/x2 Vereenvoudigen hiervan levert het opgegeven antwoord. mvg, Tom td donderdag 5 januari 2006
td donderdag 5 januari 2006
©2001-2024 WisFaq