\require{AMSmath} Integraal Hallo, ik heb een vraagje: De oplossing van u(x,t) als gegeven is : x2(d2u/dx2) + ax(du/dx) = du/dt. Hoe pak je dit aan? Met vriendelijke groet, Vincent Ruich Vincen Student universiteit - woensdag 4 januari 2006 Antwoord Waarschijnlijk door te stellen dat u(x,t) van de vorm p(x).q(t) is. hierdoor wordt de dv: x2(d2p(x).q(t)/dx2) + ax(dp(x).q(t)/dx) = dp(x).q(t)/dt Û x2.q(t).(d2p(x)/dx2) + ax.q(t).(dp(x)/dx) = p(x).dq(t)/dt Û {x2.(d2p(x)/dx2) + ax.(dp(x)/dx)}/p(x) = 1/q(t) .dq(t)/dt (links hangt niet van t af, en rechts niet van x. Dus beiden zijn als een constante, A, op te vatten) Þ x2.(d2p(x)/dx2) + ax.(dp(x)/dx) = A.p(x) en dq(t)/dt = A.q(t) oplossing hangt van de rand- cq beginvoorwaarden af. Hopelijk ben je zo voldoende op weg geholpen, groeten, martijn mg donderdag 5 januari 2006 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Hallo, ik heb een vraagje: De oplossing van u(x,t) als gegeven is : x2(d2u/dx2) + ax(du/dx) = du/dt. Hoe pak je dit aan? Met vriendelijke groet, Vincent Ruich Vincen Student universiteit - woensdag 4 januari 2006
Vincen Student universiteit - woensdag 4 januari 2006
Waarschijnlijk door te stellen dat u(x,t) van de vorm p(x).q(t) is. hierdoor wordt de dv: x2(d2p(x).q(t)/dx2) + ax(dp(x).q(t)/dx) = dp(x).q(t)/dt Û x2.q(t).(d2p(x)/dx2) + ax.q(t).(dp(x)/dx) = p(x).dq(t)/dt Û {x2.(d2p(x)/dx2) + ax.(dp(x)/dx)}/p(x) = 1/q(t) .dq(t)/dt (links hangt niet van t af, en rechts niet van x. Dus beiden zijn als een constante, A, op te vatten) Þ x2.(d2p(x)/dx2) + ax.(dp(x)/dx) = A.p(x) en dq(t)/dt = A.q(t) oplossing hangt van de rand- cq beginvoorwaarden af. Hopelijk ben je zo voldoende op weg geholpen, groeten, martijn mg donderdag 5 januari 2006
mg donderdag 5 januari 2006
©2001-2024 WisFaq