Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ontbinden in factoren

25x2-9y2-6y-1

mieke
3de graad ASO - zondag 8 september 2002

Antwoord

Tja dit is een lastige... 25x2-1 zou ik nog wel weten... dat is (5x-1)(5x+1) en 9y2+6y+1=(3y+1)2.. maar dit is anders... alhoewel... eh..
9y2+6y+1 is een kwadraat (van een tweeterm!), dus eigenlijk staat er iets als 25x2-(3y+1)2, maar met in het achterhoofd a2-b2=(a+b)(a-b) zou dit dan (5x-3y-1)(5x+3y+1) moet zijn...

Even controleren?
(5x-3y-1)(5x+3y+1)=5x2+15xy+5x-15xy-9y2-3y-5x-3y-1=5x2-9y2-6y-1. Nou ja zeg, het klopt ook nog...!

Samenvattend... zorg dat je de merkwaardige produkten goed kent! Zoals hier had ik er een hoop plezier van...
Ga dus altijd op zoek naar a2+2ab+b2, a2-2ab+b2 en a2-b2, als je begrijpt wat ik bedoel.

WvR
zondag 8 september 2002

©2001-2024 WisFaq