Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Totale vraag uitrekenen van een bepaalde som

30Ik heb de volgende som waar ik niet uit kom:

Philips komt begin 1999 met een nieuw type cockatialshaker geschikt voor de horeca, er zijn 4000 horecagelegenheden.
Eind 1999 is er een penetratie gerealiseerd van 20%, eind 2000 van 30% en eind 2001 van 35%.
In het jaar na aaaschaf wordt 10% vervangen, in het volgnde jaar 30% en in het daaropvolgende jaar 60%.
Alle kapoote machines worden vervangen en er isg een sprake van additionele vraag. Hoe groot is in 2001 de totlae vraag naar coctailshakers?

inge
Student hbo - dinsdag 3 januari 2006

Antwoord

Apparaten uit 1999: 20% van 4000 = 800 stuks.
Apparaten uit 2000: initieel 10% van 4000 = 400 stuks maar uit 1999 wordt ook nog eens 10% vervangen dus 480 stuks
Eind 2000 heb je dus 720 apparaten uit 1999 en 480 uit 2000 staan
In 2001 is de initiele vraag 5% van 4000 = 200 stuks.
Daarbij komt vervanging 10% van 480 = 48 stuks en 30% van 720 is 216 stuks
Totale vraag is derhalve 464 stuks. Klopt dat ??

Origineel sommetje trouwens. Ik ben op zoek naar meer van dit soort opgaafjes. Waar komt deze uit (boek of dictaat van welke opleiding)? Heb je meer van dit soort opgaven die je me digitaal zou kunnen zenden?

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
dinsdag 3 januari 2006

©2001-2024 WisFaq