Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 42524 

Re: Re: Re: Raaklijn aan functie door bepaalde y

Dat vorige berichtje van me was vast en zeker niet helemaal correct..
mx=2x2-2x+2
0=2x2-2mx+2
---------------------
D=b2-4ac
D=(-2mx)2-4򈭾
D=(-2mx)2-16
(2mx)2=16
(2mx)=4
mx=2
---------------------
Maar ik blijf met het probleem dat ik hier 2 variabelen heb, m en x. Door eerst f'(x)=f(x) op te lossen weet ik de x coordinaat waar de raaklijn de functie raakt, deze kan ik dan invullen in mx=2 en ik vind de rico.
Hoe moet dit dan bij g(x)=2x2-2x+3 waarbij er geen oplossing voor g'(x)=g(x) is?

Bart
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 29 december 2005

Antwoord

Nee, maar deze ook niet. Als je een 2degraadsvergelijking hebt in x, mag in je discriminant x niet voorkomen. Je moet de co雈fici雗ten van x gebruiken. Maar kijk even in het andere bericht. Daar staat meer.


En...Ik heb nog nooit een raaklijn berekend door g'(x)=g(x) op te lossen.

Je wilt een raakLIJN bepalen, dat is een lijn, en voor een lijn hebt je ofwel twee punten nodig, ofwel een rico en een punt. En naar die dingen moet je op zoek, op een goeie manier. En dat is ( afhankelijk van de gegevens) niet altijd dezelfde manier.



Groetjes,


Koen

km
donderdag 29 december 2005

©2001-2024 WisFaq