Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 42524 

Re: Re: Re: Raaklijn aan functie door bepaalde y

Een wilde poging:
mx=2x2-2x+2
0=2x2-(2x+mx)+2
D=b2-4ac
D=(2x+mx)2-4·2·2
D=(2x+mx)2-16 - (2x+mx)2=16
2x+mx=4
---------------------
4x-2=2x2-2x+2
0=2x2-6x+4
D=b2-4ac
D=(-6)2-4·2·4
D=36-32
D=4
6-Ö(4)/4 = 1
---------------------
x invullen in 2x+mx=4 geeft 2·1+m·1=4
m=2 - controle GR verteld inderdaad dat dit de rico van de raaklijn is.
---------------------
De vervelijking van de afgeleide en de functie is alleen niet op te lossen bij bijv 2x2-2x+3. Zonder een x waarde waarbij deze snijden kan ik verder toch niks berekenen?

Groetjes,
Bart

Bart
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 28 december 2005

Antwoord

Je doet toch nog iets fout, hoe je aan het antwoord komt weet ik dan niet, maar het is niet goed zo...
Je discriminant mag geen x bevatten hé...
je vergelijking is
2x2-(2x+mx)+2=0
of
2x2-(2+m)x+2=0

Dus de discriminant is (2+m)2-4*2*2
en die stel je nul.
daaruit bereken je m (dat geeft je waarschijnlijk twee oplossingen, want je hebt uit elk punt dat aan de bolle kant van je parabool ligt, heb je twee raaklijnen.

(2+m)2-4*2*2=0
=

(2+m)2=16
=

2+m=4 of 2+m=-4

=

m=2 of m=-6


Ziezo...

km
donderdag 29 december 2005

©2001-2024 WisFaq