\require{AMSmath} Ontbinden in factoren Hallo Eerder heb ik de vraag gesteld of er een algemene ontbinding is voor: xn - an.Nu vraag ik me ook af: bestaat er ook een algemene formule voor de ontbinding van xn + an voor n=even of n=oneven??? Alvast bedankt Kirsten kirste 3de graad ASO - zondag 8 september 2002 Antwoord Misschien heb je hier iets aan. Het is een ontbinding die op een oneven exponentenpaar van toepassing is. Bij even exponenten gaat het namelijk niet. x2n+1+y2n+1= (x+y).(x2n-x2n-1y+.......+y2n) Voorbeeld: x3-y3 = (x+y)(x2-xy+y2) of x5+y5 = (x+y)(x4-x3y+x2y2-xy3+y4) Dit soort ontbindingen komt vrij weinig voor. Ik zou er geen al te grote energie insteken en ingeval je er eens tegenaan loopt het even opzoeken. MBL zondag 8 september 2002 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Hallo Eerder heb ik de vraag gesteld of er een algemene ontbinding is voor: xn - an.Nu vraag ik me ook af: bestaat er ook een algemene formule voor de ontbinding van xn + an voor n=even of n=oneven??? Alvast bedankt Kirsten kirste 3de graad ASO - zondag 8 september 2002
Nu vraag ik me ook af: bestaat er ook een algemene formule voor de ontbinding van xn + an voor n=even of n=oneven??? Alvast bedankt Kirsten
kirste 3de graad ASO - zondag 8 september 2002
Misschien heb je hier iets aan. Het is een ontbinding die op een oneven exponentenpaar van toepassing is. Bij even exponenten gaat het namelijk niet. x2n+1+y2n+1= (x+y).(x2n-x2n-1y+.......+y2n) Voorbeeld: x3-y3 = (x+y)(x2-xy+y2) of x5+y5 = (x+y)(x4-x3y+x2y2-xy3+y4) Dit soort ontbindingen komt vrij weinig voor. Ik zou er geen al te grote energie insteken en ingeval je er eens tegenaan loopt het even opzoeken. MBL zondag 8 september 2002
MBL zondag 8 september 2002
©2001-2024 WisFaq