Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Berekening van snelheid

Geachte,

Kunnen jullie mij even hepen bij het oplossen van volgend vraagstuk.Een vliegtuig vliegt 1500 km in 4 uur met de wind mee. De terugreid, tegen de wind in, duurt 5 uur. Bereken de windsnelheid en de vliegsnelheid

Jan
3de graad ASO - woensdag 28 december 2005

Antwoord

snelheid vliegtuig = v
snelheid wind = w
beiden in km/u

in het algemeen geldt dat v=s/t dus t=s/v. Dit toepassen op het probleem:

wind mee: 1500/(v+w) = 4
wind tegen: 1500/(v-w) = 5
Dit stelsel moet je oplossen.

v+w=375
v-w=300

beide vgl optellen: 2v = 675 Þ v = 337,5 km/u
en dus is de windsnelheid w = 37,5 km/u

groeten, martijn

mg
woensdag 28 december 2005

©2001-2024 WisFaq