Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formule maken als er punten bekend zijn

Hoe moet ik een formule berekenen als er twee punten bekend zijn?
Het gaat hier om een lineaire formule, dus y=ax+b, de punten die gegeven zijn zijn: (6,35) & (2,17).
In mijn boek staat het uitgelegd, maar daar wordt ik niet veel wijzer van... Kunnen jullie me helpen?

Marjol
Student hbo - donderdag 22 december 2005

Antwoord

Beste Marjolein,

Dat kan wel op meerdere manieren...

Zoals je zelf zegt kan je de algemene vorm schrijven als y = ax + b.
Vul nu eens het eerste punt in en dan het tweede (voor x en y), dit geeft je dan twee vergelijking in a en b, dat is een stelsel dat je kan oplossen.

Een andere mogelijkheid is dat je weet dat Dy/Dx de richtingscoëfficiënt is, dus het verschil van de y-waarden gedeeld door het verschil van de x-waarden, dat is je a. In het algemeen is de formule voor een lijn door twee punten (x1,y1) en (x2,y2): y-y1 = (y2-y1)/(x2-x1) (x-x1)

mvg,
Tom

td
donderdag 22 december 2005

©2001-2024 WisFaq