Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Minimale kostprijs

Hoi hoi,

Binnen de economie kun je de optimale bestelgrootte berekenen. Dus hoeveel producten een bedrijf moet bestellen om het minste aan voorraadkosten kwijt te zijn.

Daarvoor heb ik de volgende gegevens:
- Ch = kosten voor het op voorraad houden.
- Co = kosten voor een bestelling plaatsen.
- D = vraag
- Q = hoeveelheid
- Ct = Totale kosten

Dus... totale kosten voor het op voorraad houden van de voorraad is: (Ch x Q) / 2
Dus... totale bestelkosten zijn: (Co x D) / Q

Dus Ct = beide formules bij elkaar opgeteld.

Dat snap ik tot nu toe ook allemaal. Maar vervolgens gaan ze dat differentieren. Dan komt daaruit:

dCt / dQ = (Ch / 2) - (Co x D)/Q2.

(hierbij staat de d voor Delta, dus verandering.) Maar hoe komen ze aan deze afleiding?

Vervolgens maken ze daar de volgende formule van:

Qo = EOQ = Ö(2xCo x D / Ch.

En die stap snap ik ook niet. Wie kan mij die differentiatieregels uitleggen?

Alvast bedankt!

Rens
Student hbo - woensdag 21 december 2005

Antwoord

Voor wat betreft het differentieren kan je eens kijken op Differentiëren. De afgeleiden zijn nogal elementair:

q42447img1.gif

Wat ze daarna doen is me niet duidelijk, maar misschien helpt dit al.

WvR
vrijdag 30 december 2005

©2001-2024 WisFaq