Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bewijs van Fibonacci en de driekhoek van Pascal

Met welke berekening kan je bewijzen dat de formule die het verband tussen Fibonacci reeks en de Driekhoek van Pascal klopt?
alvast bedankt!!

Rosan
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 18 december 2005

Antwoord

Dat is een interessant probleem! We hebben vastgesteld dat geldt:

q42382img1.gif

Als je dat lastig vind kan je beter in de driehoek van Pascal zelf kijken:

q42382img2.gif

Laten zo'n 'diagonaalsom' D(i) noemen. Als je dat goed bestudeert en je kijkt naar de verschillende D(i)'s... Dus D(0), D(1), D(2), ... dan kan je ontdekken dat D(i)=D(i-1)+D(i-2). Vergelijk daarvoor bijvoorbeeld D(3), D(4) en D(5) maar eens...

D(3)=1+1=2
D(4)=1+2=3
D(5)=1+3+1

Omdat D(1)=1 en D(2)=1 staat hier dus de rij van Fibonacci. Nu is dat natuurlijk nog geen bewijs. Maar misschien heb je inmiddels wel een idee waar je 't zoeken moet...

Zie Fibonacci number identities

WvR
zondag 18 december 2005

©2001-2024 WisFaq