Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een vergelijking met 3 onbekenden

1a + 4b + 60c = 400
Deze vraag werd mij door een vriendin gesteld, echter ontbreekt hier nou iets nog een gegeven of is dit oplosbaar?
Zelf dacht ik 1a + 4b = 400 - 60c als je er dan vanuit gaat dat het nul is dan zou c 6_2_3 (zes twee derde).
Daarna ben ik het kwijt of zit ik helemaal verkeerd te denken?

Ed
Leerling mbo - zaterdag 7 september 2002

Antwoord

Om een vergelijking met 3 onbekenden op te lossen heb je 'in principe' 3 (onafhankelijke) vergelijkingen nodig. 1a+4b+60c=400 zou je kunnen opvatten als een 'vlak' in een abc-assenstelsel.... er zijn oneindig veel oplossingen te bedenken! (als a,b,c reële getallen zijn)

Voorbeeld:
Neem a=4 en b=9, dan is c=6.

Als a,b en c gehele getallen zijn kan je 'soms' aan twee vergelijkingen genoeg hebben. In dit geval zou je zelfs aan één vergelijking genoeg kunnen hebben als er nog andere voorwaarden zijn...

Kortom: zonder extra informatie is deze vergelijking niet op te lossen.

WvR
zaterdag 7 september 2002

©2001-2024 WisFaq