Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ontbinding in factoren van xn-an

Ik heb al al de vragen gelezen, maar op de mijne vind ik geen antwoord.

Is er een algemene formule voor ontbinding van:
xn - an
voor n=even of n=oneven?

Alvast bedankt
Kirsten

kirste
3de graad ASO - vrijdag 6 september 2002

Antwoord

an - bn = (a - b).(an-1 + an-2b + an-3b2+ ...+bn-1)

Merk op dat er in het tweede stuk dat tussen haakjes staat steeds een a verdwijnt waarvoor dan een b in de plaats komt.
Het totaal aantal factoren a en b is dus steeds hetzelfde.

MBL
zaterdag 7 september 2002

©2001-2024 WisFaq