Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

8 tallig stelsel

Hai,

Een vraagje? Hoe kan ik er achter komen hoeveel nullen er in het getal 222.222.222 zit voor het achttallig stelsel? Alvast bedankt!

Mariek
Leerling bovenbouw vmbo - woensdag 14 december 2005

Antwoord

Stel je wilt het getal 129 (in het tientallig stelsel) omschrijven naar het 8-tallig stelsel.
Je gaat dan als volgt te werk:
129/8=16 met rest 1
16/8=2 met rest 0
2/8=0 met rest 2
Dan is 201 de schrijfwijze van dit getal in het achttallig stelsel(de resten van benenden naar boven gelezen).
Controle 201=2*82+0*8+1=2*64+0+1=128+1=129.

Iets dergelijks kun je ook doen met het getal 222.222.222.

hk
woensdag 14 december 2005

 Re: 8 tallig stelsel 

©2001-2024 WisFaq