Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Toegevoegde complexe getallen

Hallo Wisfaq,

Als c1,c2,c3,......cn complexe getallen voorstellen,(1,2,3,....n index) dan geldt:
toegevoegde van (c1+c2+c3+....+cn)= toegevoegde van
c1+ toegevoegde van c2+ toegevoegde van c3+....+ toegevoegde van Cn.
Is dit duidelijk genoeg? Of beter nog: de toegevoegde van een som van complexe getallen is gelijk aan de som van de toegevoegden van ieder complex getal.
Vriendelijke groeten

lemmen
Ouder - woensdag 14 december 2005

Antwoord

Beste Rik,

Beschouw twee complexe getallen c1 = a+bi en c2 = c+di, en laat c* de complex toegevoegde zijn van c, dan is:

(c1 + c2)* = (a+bi + c+di)* = ((a+c) + (b+d)i)* = a+c-(b+d)i = a-bi + c-di = c1* + c2*

Voor het overzicht en de duidelijkheid heb ik bovenstaande redenering uitgevoerd met twee termen maar het is nu eenvoudig te zien dat de werkwijze niet beperkt is tot twee termen vermits we enkel gebruik maakten van de distributiviteit. Uiteraard kan dit ook worden uitgeschreven voor meerdere termen met behulp van het sommatie-teken.

mvg,
Tom

td
woensdag 14 december 2005

 Re: Toegevoegde complexe getallen 

©2001-2024 WisFaq