Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functie met parameter

Hallo,

Ik heb eigenlijk 2 vragen over opgaven waar ik echt niet uit kom, te weten:

Gegeven is de functie f(x) = x3+3cx

Voor welke waarden van c raakt de grafiek de lijn y = 6x
en
Voor welke waarden van c heeft de lijn met de vergelijking y = x precies één punt gemeen met de grafiek van f(X)

Ik loop hier echt compleet vast, en zie helemaal niks wat ik zou kunnen de de afgeleide, of tweede afgeleide. Zouden jullie misschien weten hoe ik dit aan moet pakken?

Alvast heel erg bedankt.

Hans D
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 11 december 2005

Antwoord

Voor snijpunten geldt x3+3cx=6x ofwel x3=(6-3c)x Û x=0 of x2=(6-3c) zodat altijd c2 moet zijn. Verder x=±Ö(6-3c)
Neem even aan raakpunt bij x=0 dan moet 3x2+3c=6. Omdat x=0 is dan c=2. Dat is een oplossing
Voor x=±Ö(6-3c) geldt f'(x)=3·(6-3c)+3c=6 zodat 18-6c=6 dus c=2. Levert dus niets nieuws op.
Bij het tweede deel moet je kijken wanneer x3+ax slechts een oplossing heeft. Dat is wanneer a0 is (ga na). Zou je hieruit niet kunnen beredeneren wat er dan voor c moet gelden?

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
zondag 11 december 2005

©2001-2024 WisFaq