Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 42174 

Re: Wortel vergelijking

kunt u antwoord a wat meer in detail verduidelijken
u zegt dat r = 0 of r = -21 maar als ik de 0 invul in de vergelijking klopt het.Als ik echter de -2 invul in de vergelijking dan ik kom ik niet op r = 3 uit
nogmaals bedankt

ellen
Student hbo - zaterdag 10 december 2005

Antwoord

r=3 heeft met de oplossing van deze vergelijking niets te maken (als je opgave tenminste juist is).

r=0 is een juiste oplossing zoals je zelf hebt gevonden.

r=-21 is een oplossing die erbij is gekomen door de twee leden te kwadrateren.
Als je r=-21 invult in de oorspronkelijke vergelijking krijg je :
5 = -5 : dit is uiteraard niet juist.
Als je deze twee leden kwadrateert krijg je : 25 = 25
Je ziet dus dat deze oplossing enkel klopt na het kwadrateren en dus niet in de oorspronkelijke vergelijking.
Vandaar dat r=-21 een valse oplossing is.


LL
zaterdag 10 december 2005

 Re: Re: Wortel vergelijking  

©2001-2024 WisFaq