Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Trend berekenen wanneer trendlijn gegeven is

Nou even het volgende:
        Y      4 periodesom   8 periodesom     Trend
2000 1 154

2 173
635
3 145 1286 160,8
651
4 163 1317 164,6
666
2001 1 170 1348 168,5
682
2 188 1379 172,4
697
3 161 1409 176,1
712
4 178 1439 179,9
727
2002 1 185 1469 183,6
742
2 203 1499 187,4
757
3 176 1529 191,1
772
4 193 1559 194,9
787
2003 1 200 1589 198,6
802
2 218 1617 202,1
815
3 191

4 206
Vervolgens bereken ik dan de seizoens componenten door y - t te doen en vul ik de componenten per kwartaal in en tel ik ze op, waardoor je het volgende resultaat krijgt
1e kwartaal    2e kwartaal    3e kwartaal    4e kwartaal

2001 1,5 2001 15,6 2000 -15,8 2000 -1,4
2002 1,4 2002 15,6 2001 -15,1 2001 -1,9
2003 1,4 2003 15,9 2002 -15,1 2002 -1,9
--------- ---------- ------------ -----------
tot. 4,3 47,1 -46 -5,2
aant. 3 3 3 3
gemid. 1,43 15,7 -15,33 -1,8

Deze laatste rij moet op 0 uitkomen als je deze optelt, en dit is het geval dus zover geen probleem, maar dan:

De trendlijn T = 151,7 + 3,5t met t=0 in 2000-1 Bereken de trend in alle kwartalen van 2005.

Mijn vraag is nu, hoe bereken je dat voor alle kwartalen van 2005, kom hier namelijk echt niet uit.

Jurgen
Student hbo - zaterdag 10 december 2005

Antwoord

t=0 in 2000-1
2005-1 betekent dan t=20. Dit invullen in de trendlijn geeft een trend van 221,7. Om een voorspelling voor 2005-1 te krijgen tel je daar nog de seizoeninvloed van 1,43 bij op. Levert een (afgeronde) voorspelling van 223 op. De andere perioden gaan precies zo.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
maandag 12 december 2005

©2001-2024 WisFaq