Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Lopende interest bij verkoop obligaties

Hoe berekent men de interestdagen bij verkoop van obligaties?

Bv.:
Iemand schrijft op 25 juli 1998 in op een emissie van 33/4%.
Op 8 augustus ontvangt men bericht dat de bank voor nominaal € 25.000,- obligaties toewijst à 100,05%. De provisie bedraagt € 110,05. Coupondatum is 15 augustus.

Op 10 augustus 2000 verkoopt men voor nominaal € 10.000,- obligaties 33/4% à 96,9%. De bank berekent € 282,50 provisie. De settlementdatum is 13 augustus 2000.
Het jaar wordt gesteld op 360 dagen.

Vraag: Stel de aankoop- en de verkoopnota samen.
(het betreft vooral de verkoopnota, m.n. de berekening van de interestdagen die nog betaald moeten worden.)

Saskia
Iets anders - dinsdag 6 december 2005

Antwoord

Er zijn 358 dagen aan lopende rente (vanaf de laatste coupondatum tot de settlementsdatum)de regel is dat de eerste dag wel en de laatste niet meegeteld wordt.Dus 16 dagen in augustus 1999, dan 11*30 dagen, plus nog 12 dagen in augustus 2000.
Het intrestbedrag wordt dan (10.000*358*33/4)/36.000=372,91
De verkoopnota wordt dan 10.000*0,969=9.690+372,91-282,50=9.780,41
Op 15 augustus 1998 wordt dus 7 dagen intrest ontvangen (25.000*33/4*7)/36.000=18,23

vr groet

pl
zondag 11 december 2005

©2001-2024 WisFaq