Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gonio- bewijs

Dag wisfaq-team,
Hoe pak ik het aan?
Als geldt dat :
cos2z-cos2x=(sinxcosx)tg(x-y)
dan moet daaruit volgen:
tg2z=tgxtgy
Vriendelijke groeten

lemmen
Ouder - dinsdag 6 december 2005

Antwoord

Het is een kwestie van lange adem: begin met op te merken dat tan2z=sin2z/cos2z en dat kun je herschrijven als (1-cos2z)/cos2z. Nu het gegeven gebruiken, dus overal cos2z=cos2x-sinx*cos*x*tan(x-y) invullen. Na wat werk krijg je een breuk met sinx(sinx -cosx*tan(x-y)) als teller en cosx(cosx+sinx*tan(x-y)) als noemer. Nu tan=sin/cos invullen en netjes uitwerken. Je krijgt uiteindelijk
(sinx/cosx)*(sinx*cos(y-x)+cosx*sin(y-x))/(cosx*cos(y-x)-sinx*sin(y-x)) en dat is nu net wat je wilde hebben.

kphart
woensdag 14 december 2005

©2001-2025 WisFaq